Wat is zuurdesem? 

Zuurdesem is niets meer dan bloem, water en geduld. Een zuurdesemcultuur begin je door bloem en water met elkaar te mengen. Vervolgens gebruik je een klein beetje van dit mengsel en meng je dit elke dag met vers water en bloem. De natuurlijke gisten uit het bloem en de lucht gaan vervolgens hun werk doen. Je ziet dat de zuurdesem letterlijk gaat rijzen; er ontstaan luchtbellen en je ruikt het ook. Dit gebruik je vervolgens om je brood- of pizzadeeg te laten rijzen. Zuurdesem is dus gist, maar dan op een natuurlijke manier ontstaan en gecultiveerd.

Meestal gebruiken bakkers of pizzeria’s gist die je in een zakje kunt kopen. Dat is misschien wel eenvoudiger, maar geeft uiteindelijk niet het lekkerste resultaat. Een zuurdesemcultuur bezit namelijk een enorme diversiteit aan gistsoorten, melkzuurbacteriën [TvS3] en micro-organismen. Deze diversiteit geeft ten opzichte van een zakje gist veel meer smaak. 

Niet alleen diversiteit zorgt voor de smaak: ook geduld wordt beloond. We laten ons brood en pizzadeeg tot wel 24 uur rijzen. In die 24 uur ontwikkelt zich een enorme diepte van aroma’s en smaken, wat het wachten zeker waard is. We gebruiken zuurdesem dus simpelweg omdat we het lekkerder vinden. Het geeft een kenmerkende smaak en de trekkerige structuur van zuurdesem is onovertroffen.

Werken met zuurdesem vraagt aandacht en inzet. Bij DESEM maken we al het deeg dan ook zelf van begin tot eind. Alleen het mengen gebeurt met een deegkneder, verder is alles handwerk. Zuurdesem is net zo veeleisend als een huisdier. Het moet gevoed worden en voelt zich niet lekker als het te warm of te koud is.

 

Thuis met zuurdesem aan de slag?

Wil je zelf brood of pizza met zuurdesem maken? Dat kan! Bij DESEM verkopen we namelijk de DESEM-starter. De DESEM-starter is een pakket waarin alles zit om thuis zuurdesembrood of zuurdesempizza’s te maken. Er zit ook een beetje van onze eigen zuurdesemcultuur bij, zodat je snel en makkelijk aan de slag kan. Een DESEM-starter kost 39,95 en in het pakket vind je het volgende:

  • 2kg DESEM-bloem-mix
  • zuurdesemcultuur
  • een rijsmandje
  • keltisch zeezout
  • een deegkrabber
  • een uitgebreid recept 

Ze zijn er voor zowel zuurdesempizza als zuurdesembrood. Wil je graag een DESEM-starter? Bel of mail ons of stuur een DM via Instagram! We zetten er een voor je klaar om op te halen.