Het graan van Doornik Natuurakkers in Bemmel vormt het startpunt van onze pizza’s en broden. We vertellen je hier graag wat meer over.

Louis Dolmans begon in 2010 met het inzaaien van de eerste akkers op landgoed Doornik. In eerste instantie was het hem vooral te doen om de akkervogels. En vogels zijn er in grote getalen te vinden: leeuweriken, nachtegalen, huismussen, zwaluwen en uilen kun je er tegen komen. Het afgelopen jaar zijn er op en rond het terrein 65 verschillende soorten broedvogels gespot.

 

Inmiddels wordt er op de 18 hectare natuurakkers een enorme verscheidenheid aan graanrassen verbouwd. Op de akkers vind je bijvoorbeeld emmer, spelt en Sint-jansrogge maar ook zeer zeldzame soorten zoals Gelderse risweit, Wilhelminatarwe en Goldblume. Op deze manier helpt Natuurakkers Doornik oude graanrassen overleven zodat de diversiteit blijft bestaan. 

Langs de randen van de akkers is er volop ruimte voor allerlei andere planten en bloemen. Als deze in bloei staan geeft dit niet alleen een prachtig beeld, maar zijn de randen ook zeer nuttig. In de randen huizen duizenden insecten die het voedsel zijn voor alle vogels en bieden ze ruimte aan de natuurlijke vijanden van de plaaginsecten, zodat die niet met gif bestreden hoeven te worden.

In de zomer organiseren ze graanwandelingen, zodat je het met eigen ogen kunt zien. Een absolute aanrader. Houd vooral hun website in de gaten voor de data of als je nog meer wilt weten over het graan.

Van graan naar bloem

Het graan wordt gemalen door de Witte Molen in Nijmegen, de enige volledig werkende molen in Nijmegen. De molen staat al sinds 1760 op zijn plek en vermaalt elk jaar ongeveer 160.000 kilo biologische granen. Voor ons maken ze speciaal de ‘pizzacafé DESEM’ bloem-mix. Hierin zit altijd een mix van alle granen van Natuurakkers Doornik en deze wordt aangevuld met biologische Lavett-tarwe van Nederlandse bodem. De Lavett-tarwe zorgt voor een mooi luchtig deeg, terwijl de granen van Natuurakkers Doornik de smaakmakers zijn.

Of oude graanrassen en variëteiten zoals spelt gezonder zijn, laten we in het midden. Wat we wel weten is dat ze smaakvoller zijn en dat het verbouwen ervan bijdraagt aan een gezonde en diverse natuur en de lokale economie. Omdat er zoveel zorg zit in het maken van onze bloem-mix en omdat we er zo trots op zijn, doen we hierin geen concessies. We maken daarom geen glutenvrije pizza’s of pizza’s met enkel spelt.